ΑΚΜΗ

Η ακμή είναι μία συνηθισμένη φλεγμονώδης (ή μη) ανωμαλία του δέρματος που επηρεάζει το 70-80% του εφηβικού πληθυσμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μία υποτροπή στην ηλικία των 20, αλλά υπάρχουν και επίμονες περιπτώσεις που φτάνουν μέχρι την ηλικία των 30 και 40 ετών.

Περισσότερα +

ΑΚΜΗ

Η ακμή είναι μία συνηθισμένη φλεγμονώδης (ή μη) ανωμαλία του δέρματος που επηρεάζει το 70-80% του εφηβικού πληθυσμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μία υποτροπή στην ηλικία των 20, αλλά υπάρχουν και επίμονες περιπτώσεις που φτάνουν μέχρι την ηλικία των 30 και 40 ετών.

Τα Ελβετικά δερμοκαλλυντικά MEY OF SWITZERLAND προσφέρουν την απαραίτητη φροντίδα στις λιπαρές και ακνεϊκές επιδερμίδες, μέσα από κατάλληλα συστατικά για την αντιμετώπιση των δερματικών προβλημάτων που προκύπτουν (φαγέσωρες, μαύρα στίγματα, βλατίδες, φλύκταινες κ.ο.κ.).

Ακολουθούν γενικές πληροφορίες για το δερματικό πρόβλημα της ακμής, καθώς και τα κατάλληλα προϊόντα για την αντιμετώπισή της (κρέμες ενυδάτωσης 24ωρης δράσης, καθαριστικά για λιπαρά και ακνεϊκά δέρματα, στυπτικές λοσιόν κ.ο.κ.).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΑΚΜΗ –
ACNE VULGARIS

Ο πιο συνηθισμένος τύπος ακμής λέγεται acne vulgaris ή διαφορετικά «κοινή ακμή». Στην περίπτωση αυτή τα κύτταρα επενδύουν το σμηγματογόνο πόρο, το φράζουν και σχηματίζονται έτσι τα σπυράκια. Διακρίνουμε τα εξής είδη:

  • Ανοιχτά με μαύρη απόληξη – κεφάλι . Αυτό οφείλεται στη μελανίνη που υπάρχει στην επιδερμίδα.
  • Κλειστά σπυράκια με άσπρη απόληξη. Στην περίπτωση αυτή ο θύλακας έχει κλειστεί τελείως.
  • Μεγαλύτερα και βαθύτερα, μη μολυσμένα που μοιάζουν με κονδυλώματα. Αυτά τα συναντούμε κυρίως στο σώμα παρά στο πρόσωπο.

Η ανωμαλία της λιπαρότητας, της υπερβολικής δηλαδή έκκρισης σμήγματος, προέρχεται από τη διαταραχή του ενζύμου 5 alpha reductase, το οποίο βρίσκεται στους σμηγματογόνους αδένες. Το ένζυμο αυτό σχετίζεται με τα επίπεδα των ορμονών και κυρίως της τεστοστερόνης.

Έτσι κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όταν τα ποσά των συντιθέμενων ορμονών αυξάνονται, τότε παρουσιάζονται περισσότερο οι περιπτώσεις \\\”λιπαρών\\\” και \\\”γυαλιστερών\\\” δερμάτων. Την ίδια ώρα που αρχίζει η κερατινοποίηση στην επιδερμίδα, οι πόροι της φράζουν, με συνέπεια την αύξηση του πληθυσμού των μικροοργανισμών, ιδίως του Propionibacterium acnes. Ο μικροοργανισμός αυτός εκτός από τις φλεγμονές που δημιουργεί λόγω του πολλαπλασιασμού του, συνθέτει και μεγάλες ποσότητες από lipases. Τα ένζυμα αυτά διασπούν τα τριγλυκερίδια τα οποία βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό στο σμήγμα με το σχηματισμό ελεύθερων λιπαρών οξέων.

Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι στην ουσία η αιτία των φλεγμονών. Οξειδώνονται πολύ εύκολα παρουσία ελεύθερων ριζών και γίνονται πολύ φαγεσωρογόνα. Αυτό οδηγεί στην επιδείνωση της φλεγμονής.

Από την άλλη διάφορες πρωτεάσεις και κυρίως elastases, λόγω των παραγόμενων φλεγμονών, καταστρέφουν σταδιακά τη δομή της επιδερμίδας (καταστρέφουν το κολλαγόνο, ελαστίνη κ.α.).

Για να καταπολεμήσει το φαινόμενο αυτό το δέρμα προσπαθεί να αμυνθεί ενισχύοντας την επιδερμική του σύνθεση, το οποίο όμως οδηγεί στην υπερκεράτωση και φραγμό των πόρων και ο κύκλος συνεχίζεται.

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΑΚΜΗΣ

Η παθογένεια της δερματικής πάθησης της ακμής δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως. Εντούτοις έχουν σχετισθεί κλινικά τέσσερις παράγοντες:

  • Υπερπολλαπλασιασμός των σμηγματογόνων αδένων που οδηγεί σε αυξημένη έκκριση σμήγματος.
  • Διαταραχή στην κερατινοποίηση των θυλάκων με συνέπεια τη φραγή των θυλάκων.
  • Φλεγμονή των θυλάκων.
  • Μόλυνση με μικροοργανισμούς, όπως: Propiobacterium acnes, Staphylococcus epidermis και Staphylococcus aureus.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ –
ΑΚΝΕΪΚΕΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΕΣ

Εκτός από την περιοχή του προσώπου, τα μέρη του σώματος που επηρεάζονται συχνότερα από την ακμή είναι το πάνω μέρος του λαιμού, η πλάτη, ο θώρακας και οι ώμοι.

Στη μη φλεγμονώδη ακμή παρατηρούνται:

Λιπαρή επιδερμίδα
Φαγέσωρες
Μαύρα στίγματα
Στη φλεγμονώδη ακμή παρατηρούνται:
Βλατίδες (μικρά κόκκινα σπυράκια)
Φλύκταινες (σπυράκια με πύον)
Οζίδια και κύστες

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΚΝΕΪΚΩΝ Ή / ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΩΝ
ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΩΝ

Στις ακνεϊκές επιδερμίδες χορηγούνται φαρμακευτικές αγωγές, με σύσταση του δερματολόγου (τοπικά φάρμακα ή/και θεραπεία από το στόμα)
Η χρήση κατάλληλων δερμοκαλλυντικών (oil – free) προϊόντων, είτε συμπληρώνουν τη φαρμακευτική αγωγή (όπου είναι απαραίτητη), είτε χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν ήπια το πρόβλημα των λιπαρών ή/και ακνεϊκών επιδερμίδων.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται καθημερινά για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζουν αυτού του τύπου οι επιδερμίδες.

ΒΗΜΑ 1o: Καθαρισμός προσώπου με ήπια καθαριστικά πρωί – βράδυ

ΒΗΜΑ 2o: Εφαρμογή κατάλληλης ενυδατικής (Oil – free) κρέμας πρωί – βράδυ

Επιπροσθέτως χρησιμοποιούνται στυπτικές λοσιόν μετά τον καθαρισμό και πριν την ενυδάτωση.

MEY SAVON LIQUIDE PURIFIANT 200ml

Λιανική τιμή: 23,25€

Το προϊόν MEY SΑVON LIQUIDE PURIFIANT είναι ένα απαλό σαπούνι καθαρισμού που συνδυάζει τις απολεπιστικές ιδιότητες των β-υδρόξυ οξέων με τις ιδιότητες ενυδατικών παραγόντων.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

MEY BALANCING FOAMING CLEANSER 100ml

Λιανική τιμή: 19,93€

Το προϊόν MEY BALANCING FOAMING CLEANSER , σε μορφή αφρού, συμβάλλει στον κατάλληλο καθαρισμό των λιπαρών και με τάση ακμής επιδερμίδων.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

MEY LOTION-GEL EQUILIBRANTE VISAGE 125ml

Λιανική τιμή: 23,25€

Το προϊόν MEY LOTION-GEL EQUILIBRANTE VISAGE αποτελεί μία αναζωογονητική και ήπια lotion-gel που συνιστάται ιδιαίτερα για τα λιπαρά δέρματα.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

MEY BALANCING MOISTURIZING CREAM 50ml

Λιανική τιμή: 19,93€

Ενυδατική κρέμα προσώπου, 24ωρης δράσης, για λιπαρές και με προβλήματα ακμής επιδερμίδες

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ